Objektive målinger

Lær hvordan du kan legge inn objektive målinger i behandlingsnotatet.

EG Pasientsky benytter arketypene fra Open EHR for å legge til rette for en internasjonal standard for inntasting av prøvesvar for ulike kliniske prøver. På denne måten kan vi tilrettelegge for bedre internasjonal forskning på sikt. Ved å strukturere dataen på denne måten, vil den på sikt også kunne brukes andre steder på plattformen, som i skjemaer eller elektroniske meldinger.

Oppsett

For å legge til objektive målinger i feltet for Kliniske funn, gjelder følgende:

• Brukeren må ha tilgang til journalmodulen og medisinmodulen.

• Brukeren må ha en av følgende roller på plattformen: Lege, sykepleier, helsesykepleier eller helsesekretær.

Legg inn målinger

Når du starter å skrive målinger i feltet Kliniske funn, vil systemet automatisk gjenkjenne og konvertere målingene. Konverterte målinger vises med fet skrift. Målingene blir også gjenkjent om du kopierer eller limer dem inn.

Du kan også bruke @-symbolet for å få opp en liste over prøver der du kan skrive inn verdier. Velg målingen du ønsker, legg inn verdier, og trykk Registrer.

For at nøkkelordene du skriver inn skal kjennes igjen automatisk, må du legge inn tallet/verdien etterfulgt av ‘mellomrom’ eller ‘enter’, for eksempel høyde 176.

Noen objektive målinger kan kun være heltall, for eksempel blodtrykk. For disse kan du også bruke punktum for at de skal kjennes igjen automatisk.

Nøkkelord for automatisk gjenkjente målinger

Følgende nøkkelord blir gjenkjent av systemet og aktiveres i det du legger til verdien (tallet):

• Blodtrykk - bt, blodtrykk, blodtryk, bp, blood pressure

• Temperatur - temp, tmp, temperatur, temperature

• Høyde - høyde, høgde, højde, height

• Vekt - vekt, vægt, weight

• Oksymetri - sp02, spo2, sat, o2

• Puls - puls, pulse

• Respirasjonsfrekvens - rf, respf., respf, respirationsfrekvens

Målingene legger seg i Tidslinjen.

Endre målingen

• I utkastet, kan du slette og skrive på nytt, eller klikke på målingen for å endre den (se hvordan).

Ulike typer målinger

Objektiv målingUnitMaks verdi

BMI (Body Mass Index)

kg/m2

100

Blodtrykk

mmHg

400

Kroppstemperatur

100

GCS (Glasgow Coma Scale)

Score

Høyde

cm

400

Oksymetri

%

100

Puls

BPM

400

Respirasjonsfrekvens

Per min

200

Vekt

kg

500

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg legge til egendefinerte nøkkelord som automatisk blir gjenkjent? Nei, det er kun nøkkelordene i listen over som vil kjennes igjen automatisk.